O casă pentru fiecare

Posted By admin


Fundaţia “Timişoara ‘89” s-a constituit la data de 30 decembrie 1989 şi este astfel cunoscută ca întâia organizaţie umanitară apărută în România postrevoluţionară. Organizație de utilitate publică, desfășoară o serie de proiecte sociale și culturale în colaborare cu asociații, fundații, instituții din Timișoara dar și din străinătate. Ca parteneri principali se evidențiază organizația suedeză S.A.S.U-assit și Primăria Municipiului Timișoara.

”Timişoara ‛89”, prietenul la nevoie al persoanelor aflate în situație de criză adăpostește Complexul de servicii sociale ARHIPELAG – centru rezidențial pentru persoane adulte rămase fără adăpost cu Secţie de Convalescenţă. Centrul de cazare al fundație are o capacitate de 56 locuri (acreditate 45), amplasate în 5 clădiri cu anexe tehnice. Patru case (fiecare cu câte 3-4 camere și grupuri sanitare), construite în decursul ultimilor 4 ani, se numesc, în funcție de numele sponsorilor, Casa românească, Casa suedeză, Casa Lions-Rotar și Casa elvețiană. În curs de construcție se află Casa germană. Beneficiarii (tineri proveniți din orfelinate, bărbați și femei, bătrâni cu pensii mici care nu găsesc loc în azil) sunt persoane care și-au pierdut locuința, au diverse handicapuri fizice și psihice și necesită definitiv asistență socială; o mare parte se află în convalescenţă în urma unor boli grave (amputații, hemipareze, traumatisme).

Complexul cuprinde locurile de cazare și serviciile sociale anexe şi o deschidere în viitor pentru amplasarea unor noi case de locuit pentru o comunitate socială destinată persoanelor care au venituri insuficiente pentru a închiria sau achiziţiona o locuinţă. În acest context, prevenirea ca persoanele dezavantajate, în situație de criză și care și-au pierdut locuința să ajungă în stradă este o prioritate.

Obiectivul imediat următor este extinderea centrului de cazare cu noi case –în viziunea unui sat european – comunitate socială. Programul permanent al fundației acordă cazare și ajutoare de urgenţă, hrană calda și rece, îmbrăcăminte, încălţăminte, articole de igienizare pentru beneficiarii cazați dar și pentru externi care solicită sprijin. În programul de ajutor pentru familii sărace cu copii se distribuie periodic în Timișoara și județul Timiș alimente, mobilier și diverse obiecte de uz casnic.
În zona rurală, în satul Comeat, fundaţia a organizat – pe modelul unei comunități sociale – Centrul social pentru formarea abilităților de integrare a unor persoane rămase fără adăpost.

Pe parcursul anilor fundația a acordat asistență și sprijin direct pentru zeci de mii de persoane aflate în situație de criză.
În plan cultural fundaţia a înfiinţat o Galerie de artă digitală, a realizat spectacole de tip performance stradal şi video-instalaţii; a publicat și publică importante lucrări de promovare a oraşului Timişoara (monografii, albume, ghiduri – în limbile română, engleză și germană).

Sub genericul fundaţiei s-a lansat conceptul Timişoara Open Art City (Timişoara – oraş deschis al artelor), concept devenit brand al oraşului Timişoara. 

Fundația a fost distinsă cu numeroase diplome și premii dintre care amintim ”Premiul pentru implicare civică, socială și de promovare a imaginii Timișoarei” acordat la Gala Excelenței Bănățene; Diploma de excelență în domeniul urbanismului social – acordată de Ordinul Arhitecților din România; Diploma de excelență a orașului Timișoara.”

”Timișoara 89” este subiect în diverse reportaje de televiziune și filme documentare; prezentată exemplar în documentarul “Return to Europe” realizat de ERSTE Stiftung, European Stability Institute, ORF, 3 Sat etc.; documentar despre România care a câştigat la Viena Premiul Erasmus Euro-Media în anul 2008.

This entry was posted in Proiecte, Proiecte mari. Bookmark the permalink.