Rotary este o organizatie de lideri de afaceri si profesiuni, uniti la nivel mondial, care furnizeaza servicii umanitare, ce aplica standarde etice inalte in toate vocatiile si ajuta la construirea bunavointei si pacii mondiale.

Exista aproximativ 1,2 milioane Rotarieni, membrii ai unuia din cele peste 32 000 cluburi Rotary, din 200 de tari.

Numele Rotary a fost ales pentru a reflecta obiceiul, din primele zile ale primului Club Rotary din Chicago, de a schimba locul intalnirilor intre birourile membrilor clubului. Aceasta rotatie, parte integranta a conceptului original al fondatorului a fost facuta astfel incat sa primeasca membrii cu profesii diferite, pentru a promova afacerile, dar cresterea rapida a clubului a facut curand acest obicei imposibil.

Obiectivul Rotary este de a incuraja si a gazdui idealul de servicii pe baza unei intreprinderi eficiente si, in particular, de a incuraja si gazdui:

 • PRIMUL: Dezvoltarea cunostintelor ca oportunitati de servicii
 • AL DOILEA: Standarde etice inalte in afaceri si profesii, recunoasterea meritelor profesiilor folositoare si demnitatea ocupatiei fiecarui Rotarian ca o oportunitate de a servi societatii.
 • AL TREILEA: Aplicarea idealului de servicii in fiecare Rotarian, in afaceri si in viata in comunitate;
 • AL PATRULEA: Avansarea intelegerii, bunavointei si pacii internationale printr-o lume de afaceri unite si prin  profesionisti uniti in idealul de servicii

Din 1927, programul Rotary s-a desfasurat pe patru cai de a servi. Acestea sunt:

 1. Servicii de Club: includ scopul activitatilor pe care Rotarienii le sustin in cluburile lor, cum ar fi serviciile in comitetepropunerea indivizilor pentru a deveni membrii si intrunirea cerintelor intalnirilor.
 2. Servicii Vocationale: se focalizeaza pe oportunitatea pe care o au Rotarienii de a-si reprezenta profesiile, precum si eforturile lor de a promova constiinta vocationala si inaltele standarde etice in afaceri.
 3. Servicii Comunitare: includ scopul activitatilor pe care Rotarienii sunt de acord sa le sustina pentru imbunatati calitatea vietii in comunitatea din care fac parte.
 4. Servicii Internationale: descriu activitatile pe care Rotarienii le desfasoara pentru creste intelegerea, bunavointa si pacea mondiala.

Testul celor Patru Cai : Adoptat de Rotary in 1943. Creat de catre Rotarian Herbert J. Taylor in 1932 atunci cand a fost solicitat sa preia conducerea unei firme care se afla in pragul falimentului. Una din cele mai tiparite si citate declaratii de etica in afaceri, din lume. A fost tradusa in mai mult de 100 limbi straine si publicata in 1000 de moduri.

Despre lucrurile pe care le gandim, spunem sau facem, putem afirma ca:

1. Este acesta Adevărul ?

2. Este Drept pentru toți cei implicați ?

3. Va duce la sporirea bunavointei si la o mai buna prietenie ?

4. Va fi benefic pentru toti cei implicati ?

Declaratia Rotarienilor in afaceri si profesie :

Ca Rotarian implicat intr-o afacere sau profesie, este de asteptat ca:

 • Sa consider vocatia mea ca o alta oportunitate de a servi;
 • Sa fiu credincios literii legii si spiritului codurilor etice ale vocatiei mele, legilor tarii mele si standardelor morale ale comunitatii mele;
 • Sa fac tot ce imi sta in putere pentru a spori imaginea vocatiei mele si pentru a promova cele mai inalte standarde etice in vocatia aleasa;
 • Sa fiu corect fata de angajatorul meu, agajatii mei, asociati, concurenti, clienti, publicul larg si toti cei cu care am relatii de afaceri sau profesionale;
 • Sa recunosc onoarea si respectul datorat tuturor ocupatiilor care sunt folositoare societatii;
 • Sa imi ofer talentele vocationale: sa furnizez oportunitati pentru tineri, sa muncesc pentru inlaturarea nevoilor celorlalti si pentru a imbunatati calitatea vietii in comunitatea din care fac parte;
 • Sa ader la onestitate in publicitate si in toate reprezentarile publice in ceea ce priveste afacerea sau profesia;
 • Sa nu caut garantii de la un coleg Rotarian, privilegii sau avantaje care nu se acorda in mod normal intr-o relatie de afaceri sau profesionala.

Misiunea Rotary International este de a asista si ghida Rotarienii si Cluburile Rotary in atingerea Obiectivelor Rotary, de a asigura relevanta continua a Rotary, si de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, de a creste activitatile de servicii ale individului si a grupurilor, cele care cresc calitatea vietii si deminitatea umana, prin incurajarea inaltelor standarde etice, si crearea unei mai bune intelegeri intre oameni, cu scopul de a cauta pacea mondiala.

Motto:

A servi mai presus de tine însuți /

Profită mai mult cel care servește mai mult

Prima emblema a Rotary a fost o simpla roata de vagon, reprezentand civilizatia si miscarea si a fost desenata in 1905 de catre Montague Bear.

In 1923, a fost adoptata roata actuala cu 24 de ebose si 6 spite.

Un mod de a semnifica ca “roata este un muncitor, nu un lenes”.

La Conventia RI Convention in 1929, albastrul regal si auriul au fost alese o culori oficiale.

Calitatea de Membru intr-un Club Rotary este pe baza de invitatie si se bazeaza pe paradigma fondatorului de a alege un reprezentant din fiecare afacere, profesie sau institutie din comunitate.

Principiile Calificarii: Obisnuit, se asigura ca membrii dintr-un club cuprind o intersectie a vietii profesionale si de afaceri din comunitatea din care fac parte.

Calificarea descrie fie principala afacere sau serviciu profesional al organizatiei in care ea/el munceste sau principala activitate proprie a Rotarianului in cadrul organizatiei. Determinate de activitati sau servicii catre societate mai degraba decat de pozitia detinuta de individ in particular. Sta la baza unei camaraderii a serviciilor bazate pe diversitatea intereselor, si cauta sa previna predominanta in club a oricarui grup.

Paul P. Harris, avocat, a fost fondatorul Rotary, primul si cel mai important club de servicii din lume.

Nascut in Wisconsin, SUA la data de 19 aprilie 1868, Pe 23 Februarie, 1905, Paul Harris a format primul club cu alti trei oameni de afaceri, Silvester Schiele, negustor de carbune; Gustavus Loehr, inginer minier; si Hiram Shorey, croitor. A numit noul club “Rotary” deoarece membrii se intalneau prin rotatie in diferite locuri de afaceri.

Rotary International si alte organizatii

Rotary International a colaborat cu multe organizatii umanitare sau civice, precum si cu agentii guvernamentale ale multor natiuni in eforturile sale de a imbunatati conditia umana.

Reprezinta un excelent exemplu de ceea ce pot realiza aceste parteneriate: programul PolioPlus. Lansat in 1985, in colaborare cu OMS, Centrul de Control al Bolilor SUA (CDC) si UNICEF.

District 2241 (Romania si Republica Moldova) este reprezentantul Rotary International in aceasta zona.