DISTRICT 2241 ROMÂNIA & REPUBLICA MOLDOVA
Rotary în România
La mai puţin de un sfert de secol de la înfiinţarea primului club Rotary, Christian Penescu – Kertsch înfiinţează şi devine primul Preşedinte al Clubului Rotary Bucureşti. Acesta este urmat imediat de cluburi Rotary în celelalte două mari oraşe ale ţării, Cluj şi Timişoara. Pas cu pas, scopurile şi, de ce nu, idealurile rotariene sunt înţelese şi acceptate de oameni importanţi, nume de prim rang din elita intelectuală a ţării, de la medici şi oameni de ştiinţă, la oameni de artă şi mari oameni de afaceri. Rezultatul îl constituie încă şase cluburi: Arad, Braşov, Câmpina, Cernăuţi, Iaşi, Ploieşti.
Cu nouă cluburi, în anul 1936 se creează Districtul românesc care primeşte numărul 84. Efectul activităţii şi acţiunilor rotariene începe să se vadă pe întreg teritoriul ţării. Doar că, în plin avânt, mişcarea rotariană este interzisă în toată zona centro-est-europeană. Primele regimuri totalitare preluaseră puterea. Europa se pregătea de război. România se pregătea pentru o noapte care avea să dureze 60 de ani.
Al doilea început Rotary Romania
În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînfiinţează Clubul Rotary Bucureşti. Ca şi la început, el va fi urmat imediat de cluburile din Cluj şi Timişoara. În luna iunie 1996 existau în România 13 cluburi
care, toate făceau parte din Districtul 1160 din Paris. La 1 iulie 1996, România depăşeşte o a doua barieră, fiind definită de Rotary International drept „zonă de expansiune rotariană”, împreună cu Republica Moldova. Tot Comitetul Internaţional desemnează pe rotarianul elveţian Jorg Tschopp drept „administrator prezidenţial pentru expansiune”. Rezultatul este de-a dreptul impresionant : în mai puţin de trei ani, numărul cluburilor ajunge la 30. Cu două premiere absolute : primul Club Rotary la Chişinău
şi primul – al doilea club într-un oraş românesc – Clubul Rotary Bucureşti – Continental.
Noul District 2241
În condiţiile în care acţiunile rotariene au adus în ţările noastre aproape şase milioane de dolari în şase ani, cea mai amplă acţiune a noastră fiind campania de eradicare a poliomielitei din 1996, integral finanţată şi organizată de cluburile Rotary, când au fost vaccinaţi 1,5 milioane de copii, scopul principal a fost reobţinerea statului de district. Acest eveniment s-a petrecut la 1 septembrie 1999, când comitetul Rotary International şi Preşedintele Carlo Ravizza au decis că în România şi Republica
Moldova, cluburile Rotary vor face parte din propriul lor district, numărul 2241. După Polonia (1998) şi Republicile Cehă şi Slovacă (renumite într-un singur district în 1999), este rândul nostru. Nicio altă ţară din estul Europei nu a mai primit această onoare.
Inaugurat la 17 iunie 2000 : Districtul 2241 România – Republica Moldova.
(*mai multe informații în Corneliu. Dincă – Istoria Rotary în România, 2019)
Viitorul
Numărul oficial actual de cluburi Rotary din Districtul 2241 este de 133 cu peste 3500 de rotarieni. În oraşe mari sau mici, în zone industriale sau în centre de mare tradiţie culturală sau cu o enormă încărcătură istorică şi de suflet (cum ar fi Alba Iulia şi Chișinău), rotarienii români şi basarabeni îşi onorează privilegiul de a aparţine Rotary International, cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din lume care, cu cei peste 1 200 000 de membri ai săi și peste 30.000 cluburi este singura din această categorie care are un reprezentant permanent pe lângă Naţiunile Unite.
Scopul nostru este de a ajuta de a servi mai presus de noi înşine. De la copii la bătrâni, de la spitale la instituţii culturale care există sau care vor fi înfiinţate, de la alinarea suferinţelor la programul de burse pentru tinerii care îşi doresc cu adevărat să înveţe. Este modul în care încercăm să ne facem şi în acest fel datoria fată de ţările noastre.