Președinte ANDONE Diana

Vicepreședinți: Laila Onu și Romulus Popescu

Secretar: Sorina Jecza

Trezorier: Daniel Lighezan, Secretar executiv: Sorin Mușuroi

Sergeant of Arms: Marius Bîrsete

Guvernator D2241 : Cristian Jurji (RC Timișoara Ripensis)

Anul rotarian 2018-2019 stă sub semn aniversar: sărbătorim împreună 90 de ani de la începuturile mișcării rotariene la Timișoara. Clubului nostru îi revine responsabilitatea majoră de a fi purtătorul acestui fir de continuitate – momentul creării Clubului Rotary Timișoara în anul 1929 și a celui din 1994, acum 25 de ani, când ne-am reașezat pe temelii noi, marcând astfel momentul revenirii în marea familie rotariană. Această aniversare o vom sărbători împreună pe 17 și 18 mai 2019 la Timișoara. Conștienți de această zestre, ne-am lăsat conduși de îndemnul Be the inspiration, propunându-ne a deveni, la nivel individual, dar și ca grup,modele pentru comunitatea pe care o reprezentăm, surse de energie și inspirație din care să se hrănească aceasta, dar, în egală măsură, lăsându-ne inspirați la rându-ne de lumea în care ne avem rădăcinile.

Acestei permanente tensiuni dinspre și spre comunitate i-au răspuns toate acțiunile noastre, bazate pe latura vocațională a Rotary. Structurate, ele au vizat invitarea în colectivul nostru a unor personalități din mediul timișorean cu impact în comunitate. Fiecare dintre aceștia, specialiști notorii în domeniile lor de referință, au susținut prezentări interesante și variate ce au captat prin informație și documentare. Astfel, José Miguel Viñals, consulul onorific al Regatului Spaniei la Timișoara, a analizat efectele mișcării de independență ale Cataloniei în contextul mișcările naționaliste sau de segregare ale altor state. Johnny Bota, recunoscut muzician, sintetizând o istorie a jazz-ului și a tendințelor sale actuale. Istoricul de artă Marius Cornea, muzeograf la Muzeul Național al Banatului, a stimulat auditoriului mândria de a fi timișoreni, prin prezentarea: Timișoara – un oraș, mai multe istorii, iar Remi Rădulescu, președintele Societății Inventatorilor din Banat a prezentat expoziția premierelor – timișorene, bănățene, naționale, europene și mondiale; iar Proiectele de amploare ale orașului Timișoara au fost dezbătute în club cu susținerea lui Dan Diaconu, vice-primar. Unele întâlniri s-au constituit în vizite diverse: s-a făcut astfel prezentarea activității Asociației Banat IT de către Radu Ticiu; prezentarea antreprenoriatului social-cultural, cu informații despre Ambasada, Festivalul Plai, Festivalul JazzTM și despre evenimentul cultural Bega-Lumen de către Andreea Iager-Tako; s-a prezentat de către Sabin Totorean și Costin Ciocan Nokia Romania Innovation Garage și s-a vizitat Nokia Campus Timișoara; s-a făcut prezentarea Timotion, ce a avut-o drept invitată pe Cristina Mureșan; prezentarea Fondului Științescu de către Fundația Comunitară Timișoara. Înafara acestor personalități, s-a oferit șansa membrilor clubului să Ia contact cu unele companii prestigioase ale orașului sau să-și prezinte în fața colegilor propriile companii, activitățile pe care le conduc și modul în care sunt implicați în comunitate. Am vizitat astfel: Universitatea Politehnica Timișoara- Centrul de e-Learning, Medici’s Academica, Fundația Pentru Voi, compania Litens Automotive, Muzeul Jecza (memorial Peter Jecza și un recital de arii și duete, oferit de studenți ai Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest Timișoara).

Toate aceste întâlniri au ilustrat spiritul viu ce animă clubul nostru,interesul deschis spre arii diverseși au avut un puternic character inspirativ.

Schimburilor generate de interacțiunile membrilor clubului li s-au adăugat alte tipuri de conexiuni.

Între acestea, un loc important l-a avut legătura cu ”frații” mai mici ai clubului nostru – Rotaract și Interact – mentoratul activ asigurat, dar și infuzarea unei energii creative în relațiile noastre.

Legăturile cu celelalte cluburi timișorene au fost, de asemenea, importante. Întâlnirile comune ale cluburilor, variile colaborări, acțiunile întreprinse împreună atestă puternica noastră legătură în marea familie rotariană. Modul în care s-a aniversat celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918 o atestă. Am sărbătorit la Timișoara evenimentul România100 organizat de Cluburile Rotary, Rotaract și Interact Timisoara în parteneriat cu Fundația Politehnica. Au vorbit despre evenimentele și contextul Unirii trei istorici de marcă ai Timișoarei Prof.dr. Miodrag Milin, Dr. Vasile Dudaș, Prof. Sorin Ionescu și experiența unică a participanților la Alba Iulia in 1 decembrie 1918 prin citirea unor pasaje din jurnalul preotului Ilie Chebeleu, din satul Șoimoș, județul Arad. Am sărbătorit cu emoții și reverență, la Alba Iulia Aniversarea Marii Uniri, alături de prietenii din Districtul D2241,uniți cu toții în gânduri și simțiri.

Acest an a fost continuarea proiectelor tradiționale și inițierea unora noi ale Rotary Club Timișoara:

  • Dăruiește un Zâmbet (cadouri de Crăciun pentru 25 de copii Centrul de zi “Sf.Nicolae” și Centrul de zi pentru copiii străzii);
  • Bunici fără nepoți;
  • Performanţa în satul bănăţean;Educatie pentru Viitor: Olimp şi Bursele Rotary;
  • O casă pentru fiecare” al Fundaţiei “Timişoara ’89;
  • Centrul de zi “Orizonturi Noi” pentru persoane adulte cu dizabilităţi intelectuale al Fundaţiei “Pentru Voi”;
  • dotarea cu aparatură a Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara;
  • Finanțarea Zero Robotics al Asociației Banat IT;
  • Finanțarea After School Bărăteaz; Hidroterapia;
  • Dinți Sănătoși – copii frumoși; Cursa rățuștelor cu Rotaract;
  • Gala de Blues Jazz Kamo, Fundația Pentru Voi în Memoriilecetății, parte din Timișoara 2021 Capitală Culturală Europeană.

Firul ce leagă toate manifestările noastre traduce dorința fiecăruia dintre noi de a se dărui pentru binele comunitar, de a-și pune toate capacitățile în slujba unor aspirații mai înalte decât interesul personal imediat. Acestui crez îi rămânem cu consecvenți, mergând mai departe, împreună, spre anul 100 al Clubului Rotary Timișoara.