Sprijinirea Fundaţiei „Pentru Voi”

Posted By admin


Misiunea fundaţiei ”Pentru Voi” este creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi a familiilor acestora. Scopul fundaţiei este o lume în care persoanele cu dizabilităţi de dezvoltare să aibă drepturi şi şanse egale, să beneficieze de sprijinul de care au nevoie, să fie respectate, având la bază credinţa că toate persoanele sunt egale şi ar trebui valorizate,dizabilitatea fiind o problemă ce aparţine de domeniul drepturilor omului.

Înființată în anul 1996, Fundaţia „Pentru Voi” a dezvoltat servicii sociale comunitare unice în ţară: primul centru de zi, prima locuinţă protejată, primul centrul respiro, primul serviciu de angajare în muncă asistată. Serviciile sociale acreditate: 3 centre de zi şi 6 locuinţe protejate, sunt frecventate, în prezent, de 200 de persoane cu dizabilităţi intelectuale din Timişoara şi din zona metropolitană: 173 de beneficiari frecventează cele 3 centre de zi, iar 27 de persoane cu dizabilităţi intelectuale beneficiază de serviciul social locuinţă protejată.

Colaborarea între Clubul Rotary şi fundaţie a început în anul 1997, cu un Matching Grant, între Clubul Rotary din Elst over Betuwe, Olanda și Clubul Rotary Timişoara, care au donat Fundaţiei „Pentru Voi” 3 microbuze Ford de 8 locuri, noi, pentru transportul persoanelor cu dizabilități. Microbuzele transportau zilnic beneficiarii fundaţiei de acasă la centrul de zi, fiind folosite şi la accesarea serviciilor în comunitate de către persoanele adulte cu dizabilităţi intelectuale.
În anul 2003, a fost încheiat cel de-al doilea Matching Grant între Clubul Rotary din Elst over Betuwe și Clubul Rotary Timişoara, prin care a fost donat Fundaţiei „Pentru Voi” cel de-al patrulea microbuz, de 16 locuri.

Anul 2007 a adus încheierea celui de-al treilea Matching Grant între Clubul Rotary din Elst, Clubul Rotary Timişoara şi Fundaţia Rotary International, Fundaţia „Pentru Voi” primind, cu această ocazie, echipamentul necesar pentru camera de stimulare senzorială din cadrul Centrului de zi „Ladislau Tacsi”, inaugurat în acelaşi an, acesta fiind primul şi, actualmente, încă singurul centru de zi pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale severe şi profunde din Romania. Sprijinul acordat de Clubul Rotary Fundaţiei „Pentru Voi” a continuat şi mai tarziu. În anul 2010, printr-un nou Matching Grant încheiat între Clubul Rotary din Carmeaux, Rotary Club Lunel-La Grande Motte, Rotary Club Caussade Midi Quercy, Clubul Rotary Timişoara şi Fundaţia Rotary International, Fundaţia „Pentru Voi” a primit un echipament special destinat activităţilor de îngrijire şi igienă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale severe şi profunde din cadrul Centrului de zi „Ladislau Tacsi”, iar în anul 2012, bucătăria celui de-al treilea centru de zi al Fundaţiei,Centrul de zi „Orizonturi Noi”, a fost dotată cu un mobilier modern.

Pe lângă cele de mai sus, menţionăm şi următoarele acţiuni intreprinse tot în scopul sprijinirii Fundaţiei „Pentru Voi” şi a beneficiarilor acesteia: acţiunea de plantare a pomilor la Centrul de zi „Ladislau Tacsi” şi la locuinţa protejată „Cristian”, sprijinirea formaţiei „Pentru Voi” Band cu achiziţionarea de bilete de avion, în vederea participării acesteia la concursul EuroSong Fest 2010, în Portugalia. De asemenea, Clubul Rotary şi-a oferit sprijinul şi la extinderea a două centre de zi, Centrul de zi „Împreună” (2003) şi Centrul de zi „Orizonturi Noi” (2019), cu câte o sală de activităţi fiecare, necesare ca urmare a creşterii numărului de beneficiari ai fundaţiei. Pe parcursul a doi consecutivi (2017 şi 2018), Clubul Rotary a facut posibilă participarea a 100 de persoane cu dizabilităţi intelectuale la taberele vară organizate la Sasca Montană, jud. Caraş Severin, pentru mulţi dintre ei tabăra fiind singura posibilitate de a ieşi în afara Timişoarei.

Prietenia dintre Clubul Rotary cu Fundaţia „Pentru Voi” a avut aşadar un aport semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din Timişoara şi împrejurimi precum şi a familiilor acestora.

Transpus în cifre, sprijinul oferit Fundaţiei „Pentru Voi” de Clubul Rotary Timișoara, în colaborare cu cluburile din Olanda și Franța a însemnat aprox. 100.000 Euro.

This entry was posted in Proiecte, Proiecte mari. Bookmark the permalink.