Performanța în Satul Bănățean

Posted By Denisa Jarca


Descrierea proiectului

Clubul Rotary Timişoara desfăşoară din anul 2011 proiectul intitulat „Performanţa în satul bănăţean”, în scopul sprijinirii şi stimulării elevilor cu capacităţi intelectuale deosebite din satele bănățene, dar cu o situaţie familială și materială precară. Selectăm copii din clasele a VIII-a care nu ar avea posibilitatea să studieze în Timișoara, la un liceu, fără susținere din exterior, pentru simplul fapt că nu își pot permite cheltuielile aferente.

Bursierii noștri au posibilitatea de a studia la unul din liceele cele mai bune din Timișoara și clubul nostru finanțează pe întreaga durată de patru ani toate costurile de cazare, masă, transport, manuale, rechizite, îmbrăcăminte și posibilele îngrijiri medicale bursierilor noștri.

Stadiul actual al proiectului

Am reușit să încheiem, cu success, două ediții ale proiectului. Între 2012 și 2016, Clubul Rotary Timișoara a finantat şcolarizarea a 3 elevi în cadrul Liceului Teoretic Socrates.  Având în vedere reușita primului ciclu, în anul 2016 am demarat ciclul al 2-lea prin care am selectat șase elevi ai claselor a VIII-a din mediul rural din județul Timiș, cu rezultate deosebite la învățătură și cu potențial ridicat, dar care provin din familii cu nevoi sociale și cu o situație materială precară. În acest sens, Clubul Rotary Timișoara a finanțat costurile de cazare, masă, transport și manuale ale elevilor selectați pe întreaga perioadă a liceului, respectiv între 2016 și 2020. Bugetul alocat acestui proiect a fost de 25.000 euro. Cei șase bursieri au absolvit cu success în 2020 bacalaureatul, aceștia absolvind totodată licee de prestigiu din Timișoara cum ar fi Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, Colegiul Național „C.D. Loga”, Colegiul Național Bănățean sau Liceul de Arte Plastice.

 

În anul 2021, Clubul Rotary Timișoara a demarat cel de-al treilea ciclu, selectând 3 elevi din satele bănățene care s-au încadrat în criteriile de selecție și sunt elevi la Colegiul Național Bănățean și Liceul Teoretic “Jean Louis Calderon”.

Ne propunem ca împreună cu dumneavoastră să putem selecta anual minim 5 elevi deosebiți din satele bănățene și să le dam șansa de a studia în Timișoara la un liceu de top!

 

Poveste de success: despre cele 2 cicluri 2010-2014 și 2016-2020

În primul ciclu pe care l-am finalizat cu succes, Clubul Rotary Timișoara a finanțat şcolarizarea în cadrul Liceului Teoretic Socrates a 3 elevi: Oliver Plămadă, elev din Mașloc, Iulia Marian, elevă din Ianova și Nicoleta Todireasa, elevă din Bucovăț. Toți sunt absolvenți de facultate și suntem extrem de mândri de ei!

Susține proiectul, schimbă un destin!

După finalizarea celor doua cicluri putem spune ceea ce simțim: că am reușit în decursul acestor 8 ani să schimbăm destinele unor copii, unor adulți în devenire.

Suntem însă la fel de conștienți: este esențial să atingem o masă critică pentru a reuși pe termen lung să avem un impact social real.

Ne dorim să susținem începând cu anul 2022 câte 10 elevi în fiecare an. Acest lucru ar însemna ca în zece ani de acum încolo să schimbam cursul vieții a 100 de elevi.

Dar pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie foarte mare și de susținerea dumneavoastră, fie prin varianta de a asigura costurile, pentru un an sau chiar pe întreaga perioadă a liceului, ale unui bursier, fie prin implicarea în diverse activități de tip mentoring.

This entry was posted in Proiecte, Proiecte mari. Bookmark the permalink.