Educaţia on-line în Satul Bănăţean

Posted By Denisa Jarca


Clubul Rotary Timişoara se implică intens și prin multiple proiecte în susținerea domeniului Educației, greu încercat de provocările majore generate de criza sanitară COVID-19. Unul dintre aceste proiecte a fost acela intitulat sugestiv “Educaţia on-line în Satul Bănăţean”.

În vara anului 2020, Clubul Rotary Timișoara a inițiat acest proiect destinat dotării copiilor și școlilor din mediul rural din județul Timiș cu echipamente informatice dedicate învățării la distanță.

Atunci când a devenit clar că o bună parte din anul școlar 2020/2021 urma să se deruleze on-line din cauza pandemiei de COVID-19, am demarat proiectul “Educaţia on-line în Satul Bănăţean”, prin colectarea și/sau achiziția a 90 de seturi de calculatoare/ stații de lucru/ notebooks, toate dotate cu sisteme de operare și periferice asociate: display-uri, tastaturi, camere web, mouses.

În acest proiect, Clubul Rotary Timişoara a beneficiat de sprijinul consistent al multora dintre firmele prezente în Timișoara – printre care Toluna România, Canon Production Printing România, Lansadi, Grafoprint, Berg-Banat, Grimet Construct, Girod, GIA Consulting, Loxan Attractive și altele.

De asemenea, Clubul Rotary a colaborat pe durata întregului proiect cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș pentru identificarea școlilor și localităților beneficiare.

La începutul toamnei 2020, seturile complete de echipamente informatice au fost transportate în spațiile de depozitare oferite de colegii Rotarieni. Acolo ele au fost pregătite și instalate de către membrii clubului, cu ajutorul unui grup de tineri inimoși de la Rotaract, în vederea donării către şcolile aflate în necesitate din mai multe localităţi bănăţene, pentru a fi folosite de către elevi și de către profesori în diferitele scenarii educaționale derulate pe perioada pandemiei

Până la sfârșitul lunii octombrie 2020 au fost distribuite seturi complete de echipamente informatice la Școlile Gimnaziale din nouă localități bănățene: Chevereşu Mare, Racoviţa, Moravița, Boldur, Gottlob, Mănăştiur, Beba Veche, Fârdea, Ohaba Lungă. O a zecea localitate s-a adăugat in 2021, Ghilad.

Logistica efectivă pentru acest proiect a fost asigurată de către membrii clubului, care s-au deplasat cu mijloace de transport personale în toate aceste localități – unele aflate la multe zeci de kilometri distanță de Timișoara – transportând seturile de echipamente informatice la școlile selectate.

A fost o bună ocazie de a întâlni directorii si reprezentanții locali ai școlilor și uneori direct elevii beneficiari.  A fost totodată o modalitate de a înțelege la fața locului condițiile în care se desfășoară procesul educațional în această perioadă dificilă și de a stabili legături cu comunitățile respective.

Membrii clubului au fost primiți cu drag și cu multe mulțumiri pentru echipamentele primite în toate localitățile de destinație. Am putut constata că la școlile de pe cuprinsul județului Timiș există mult entuziasm, multă dorință de a face educația mai bună, dar și multe nevoi.

 

Proiectul a fost realizat de Rotary Club Timişoara, coordonatori fiind: Delia GOLCEA, Mihai AVRAM si Dan COSTINEANU.

Preşedinte Club Rotary 2020-2021: Petru GRIGOROF, Trezorier: Giovana IUHASZ

Colegi de club Rotary care au fost solii clubului (transport echipamente) către localitățile destinatare: Dorina Hutan-Jurca, Radu Diaconovici, Eugen Trușcă, Vali Bota, Andrei Kosa, Samuel Cires, Sabin Ceontea, Daniel Lighezan, Giovana Iuhasz, Petru Grigorof, Mihai Avram, Delia Golcea. 

Colaboratori din Rotaract: Anca Ilienescu și colegii

Colegi de club Rotary care au mai contribuit:  Dimitrie Crăciun, Lia Epure, Bogdan Brudiu

 

This entry was posted in Proiecte, Proiecte mari. Bookmark the permalink.