Dinți sănătoși, copii frumoși

Posted By admin


Coordonator proiect: Dr. Med. Dan Ioan ŞUTEAN

Proiectul a debutat în 2010 la iniţiativa prietenilor rotarieni din RC Mölndal,Suedia. Aceştia ne-au sprijinit cu materiale de igienă dentară (periuţe,paste de dinţi) precum şi postere şi broşuri tipărite în limba română. Pe tot parcursul derulării Proiectului am fost asistaţi de rotarienii suedezi. Atât pentru implementarea proiectului cât şi pe parcursul desfăşurării lui am fost coordonaţi de dr Gabriel Livian, medic stomatolog şi cadru didactic, reprezentatnt al Departamentului de prevenţie dentară al Regiunii Västra Götaland. Proiectul constă în prezentarea unor noţiuni elementare de igienă orală şi alimentară a copiilor din clasele primare. Pe lângã postere şi broşuri, copiii au primit periuţe de dinţi şi paste atât pentru acasă cât şi pentru a le folosi la şcoală sub îndrumarea cadrelor didactice.

Proiectul a debutat în 2007 în Arad, în 2010 a fost preluat de Clubul nostru iar din 2013 a devenit Proiect districtual. Astfel a ajuns sa fie implementat în peste 30 de municipii şi oraşe. Pe parcursul desfăşurării Proiectului s-a observat o îmbunătăţire substanţială a stării de sănătate orală a copiilor cuprinşi în acest program. Drept urmare s-a propus un PROIECT PILOT care să reprezinte începutul unui Program de sănătate orală la nivelul întregului judeţ Timiş şi apoi la nivel naţional.

Parteneri în cadrul acestui Proiect Pilot sunt Consiliul Judetean Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF “Victor Babeş” Timişoara şi Clubul Rotary Timişoara.

Studenţii din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară, împreună cu medicii cooptaţi în proiect au efectuat screeningul programul de prevenţie din şcoli, program care cuprinde informaţii şi instrucţiuni de igienă orală şi alimentară, screening şi inregistrări computerizate. Cei 500 de elevi cuprinsi în proiect în primul an vor fi implicati şi în anul al doilea şi al treilea al proiectului pentru a monitoriza evoluţia stării de sănătate dentară. Similar elevii din clasa 0 implicaţi în al doilea an vor fi monitorizaţi şi în anul al treilea.

Cadrele didactice de la clasele selectate vor fi implicate în proiect prin repetarea şi fixarea informaţiilor legate de igiena orală şi alimentară precum şi supravegherea periajului dentar în clasă.

Clubul Rotary Timişoara a sprijinit şi sprijinã în continuare implementarea proiectului cu ajutorul unei echipe de specialişti suedezi cu experienţă vastă în programe practice de prevenţie dentară. Specialiştii suedezi au prezentat obiectivele proiectului, modul de implementare şi materialele promoţionale folosite (postere, broşuri, pliante) atât Ministerului Sănătăţii cât şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Clubul Rotary Timişoara, prin intermediul specialiştilor suedezi, asistă şi gestionează împreună cu Facultatea de Medicină Dentară, Disciplina de Medicină Dentară Preventivă, Comunitară şi Sănătate Orală evaluarea înregistrărilor computerizate, inclusiv analiza statistică şi concluziile odontologice.

Acest Proiect Pilot se desfăşoara simultan în judeţele Timiş, Arad şi Vâlcea. Scopul acestui proiect este ca datele obţinute să fie folosite pentru evaluarea stării de sănătate dentară (în prezent nu exixtă date de acest fel) şi implementarea unui proiect de prevenţie dentară la nivelul întregului judeţ şi apoi la nivel naţional. La finalul acestui Proiect Pilot atât datele obţinute cât şi concluziile proiectului vor fi prezentate Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei pentru a fi folosite în vederea elaborării unui Proiect National de Prevenţie privind sănatatea dentară. Pe parcursul desfăşurării Proiectului se asigură protecţia datelor cu caracter personal conform legii

This entry was posted in Proiecte, Proiecte mari. Bookmark the permalink.