Forumul Vocațional Regional Rotary Timișoara 2014

Posted By admin


După reușita Forumului Vocațional Rotary desfășurat la Sibiu. în luna octombrie 2013, rotarienii din România vor organiza, în perioada 21-23 martie 2014, Forumul Vocațional Regional Rotary Timișoara.

Evenimentul va reuni invitați rotarieni din vestul districtului (județele Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Timiș) dar și din Serbia, Ungaria și Austria, realizând astfel o acțiune rotariană multidistrictuală. Forumul Vocațional Regional Rotary își propune să faciliteze cunoașterea reciprocă a rotarienilor din regiune, ceea ce va conduce la îmbunătățirea colaborării in plan profesional și social, cu impact pozitiv în viața comunității din care fac parte. Forumul Vocațional Regional Rotary Timișoara se dorește a fi un eveniment Rotary de referință pentru Regiunea de Vest și un bun prilej de networking și împărtășire a preocupărilor. Prezentările se vor încadra în domeniile: afaceri, educație și cultura organizațională, drept și administrație publică, artă și cultură, medicină și sănătate. sș valorilor Rotary și ale membrilor săi.
Printre speakerii forumului se vor număra:

MARIAN MOCAN: “COLABORAREA DINTRE MEDIUL UNIVERSITAR ȘI CEL ECONOMIC”

Prof.ing.dr.ec. Marian Mocan este Guvernator 2013-2014, District 2241 – România și Republica Moldova, decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi de la Universitatea Politehnica din Timișoara, dar și un consultant cu 20 de ani de experiență. Mocan este director general al firmei Expert Consulting, una dintre firmele etalon în domeniul consultanței pentru întocmirea și managementul proiectelor cu finanțare europeană. În prezent, coordonează activitatea Asociației Consultanților în Management din România (AMCOR) în Regiunea de Dezvoltare Vest. Profesorul Mocan este specialist în Management General, Management Strategic, Management de Proiect, Logistică și Analiză Financiara.
Prezentarea ”Colaborarea dintre mediul universitar și cel economic” se referă în principal la noile realități din cele două medii, strâns legate între ele de nevoia mediului economic de a găsi specialiști bine pregătiți și de îmbunătățirea și actualizarea programei de învățământ și cercetare din mediul universitar. ”Am dezvoltat în ultimii ani o strânsă colaborare între Facultate de Management în Producție și Transporturi și firmele din zona de vest, colaborare ce presupune stadii de pregătire și practică pentru studenții și masteranzii noștri în aceste companii, proiecte de cercetare și doctorale dezvoltate în concordanță cu cerințele mediului economic. De asemenea, specialiști din aceste firme au susținut cursuri pentru studenți. Feedback-ul venit din parte companiilor a fost senzațional. Dacă la început am colaborat doar cu câteva firme, acum avem un număr foarte mare de cereri de colaborare”, spune Marian Mocan.

OLTEA COPACI: “ȘCOALA NOASTRĂ ÎN TENDINȚE EUROPENE”

Oltea Copaci este director al liceului teoretic SOCRATES al cărui profil este matematica-informatica. Concomitent, din 2001 până în 2012, a fost profesor asociat la catedra de Informatică a Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara, titulară de curs la Secţia de Farmacie (curs în limba franceză). Oltea a fost, pe rând, director al Liceul teoretic Millenium, inspector școlar de specialitate (informatică) la Inspectoratul Şcolar al judeţului Timiş, inspector şcolar de specialitate – informatică, profesor la Liceul de informatică „Grigore Moisil” Timişoara si analist-programator la Centrul de Calcul Electronic Timisoara. Prezentarea “Proiectele educaţiei actuale şi de viitor vizează transformarea practicilor educaţionale tradiţionale în baza noilor principii specifice educaţiei şi pedagogiei contemporane: educaţie globală, învăţare pe parcursul întregii vieţi, educaţie inclusivă, educaţia pentru toţi, şanse egale, parteneriat în educaţie. Sistemele educaţionale actuale, adaptate cerinţelor educaţionale specifice populaţiei şcolare diverse, s-au construit în baza ideilor şi principiilor pedagogiei contemporane, o pedagogie interactivă, care accentuează importanţa formării competenţelor şi utilizează tehnologiile informatizate în educaţie. Astfel se reconsideră rolul elevului, care devine subiect al educaţiei. Implementarea corectă a noilor concepte reprezintă o condiţie de calitate a învăţământului românesc şi de raliere a sa la educaţia contemporană”.

 

LAILA ONU: “ECONOMIA SOCIALĂ – OPORTUNITĂȚI EUROPENE ȘI REALITATI ROMÂNEȘTI”

Laila ONU este implicată din 1990 în activităţi de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi, în calitate de fondator, preşedinte, director sau reprezentant al unor organizaţii care lucrează cu persoane cu dizabilităţi. Din 1991 reprezinta România la organizatia internationala pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale INCLUSION INTERNATIONAL. A reprezentat România în Parlamentul European al Persoanelor cu Dizabilităţi, la Bruxelles. A lucrat ca formator pentru Institutul de Formare Profesională, Suresnes, Paris, a coordonat grupul de experti care a elaborat „Raportul de ţară asupra respectarii drepturilor Omului pentru Persoanele cu Handicap Intelectuale in Romania”, pentru Parlamentului European. In perioada 2000 – 2003 a fost Preşedinte a Boardului Mental Disability Advocacy Centre, ONG internaţional care promoveaza drepturile persoanelor cu dizabilităţi mentale în Europa Centrală şi de Est şi ţările fostei Uniuni Sovietice. Este expert în domeniul serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilităţi, certificat de Handicap International şi EASPD – Asociaţia Europeană a Furnizorilor de Servcii pentru Persoane cu Dizabilităţi. A publicat articole în publicatii internationale de specialitate: Intermezzo (Olanda), EUMAP, Journal of the Community Practice, SUA. În 1997 a Înființat Fundația „Pentru Voi”, care furnizează servicii sociale pentru 200 de persoane adulte cu dizabilități intelectuale și este unul dintre pionierii economiei sociale din România, fiind distinsă cu numeroase premii interne și internaționale și recunoscută ca model de excelență nu doar în România, ci și în Europa: „Premiul special pentru proiect local” în cadrul PR Awards 2006, „Marele Premiu al Galei Societăţii Civile”, 2008. „Premiul Handinnov”, al Preşedenţiei Franceze a Uniunii Europene, 2008, premiul „Picătura chinezească pentru impact și consecvenţă” în cadrul Galei Premiilor Participării Publice 2009, „Cea mai bună campanie de voluntariat public” Gala Oameni pentru Oameni „Cel mai bun program derulat de ONG-uri la Categoria Integrare Socială și Profesională”, oferit de United Way în 2010., „Premiul Municipiului Timișoara pentru Excelență în Implicare Sociala pe Anul 2011”.
“Respectarea drepturilor omului pentru toţi cetăţenii este o valoare fundamentală împărtăşită de toate societăţile democratice. Asigurarea bunăstării tuturor cetăţenilor europeni, fără discriminare reprezintă astăzi un obiectiv la nivelul Uniunii Europene, unde trăiesc aproximativ 80 de milioane de persoane cu dizabilități. Nivelul de sărăcie a persoanelor cu handicap este cu 70% superior mediei înregistrate, fapt care se datorează parţial accesului lor limitat la ocuparea forţei de muncă. În aceste condiții, economia socială a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani în Uniunea Europeană, ajungând să angajeze 8,6 milioane de persoane și să reprezinte 5% din PIB. În România, economia socială este la început. Fundația Pentru Voi a dezvoltat începând cu anul 2007 o întreprindere socială, care a crescut continuu, ca cifră de afaceri și profit, ceea ce a permis dezvoltarea de servicii sociale pentru beneficiarii fundației”, spune Laila Onu.

 

SORINA JECZA: “UN MODEL DE SINCRONISM EUROPEAN: GRUPUL SIGMA”
Sorina JECZA, membru al Rotary Club Timişoara, are formație umanistă, fiind absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Timişoara, doctor în Arte vizuale, cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Banatice “Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timişoara. Director executiv şi, în prezent, preşedinte al Fundaţiei TRIADE din Timişoara, a organizat în această calitate, peste 200 de expoziţii, a iniţiat şi coordonat numeroase proiecte finanţate de către Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Timişoara. De asemenea, ca editor, a îngrijit şi publicat, sub egida Fundaţiei Interart Triade, peste 100 de volume: cataloage de artă, albume, monografii, cărţi de literatură, iar, în calitate de autor sau coautor, a publicat, lucrări de istorie literară şi plastică. În ultimii ani, a adăugat acestui traseu şi o latură mai pragmatică: susţine, alături de fiul său, un business având ca obiect producerea de artă: The Source Workshop. Structurat în jurul conceptului de “multiples” (lucrări de artă în ediţie limitată, controlată şi semnată de artist – gravură, fotografie, sculptură, obiect), proiectul răspunde nevoii de a face arta mai accesibilă unui public larg.
Un model de sincronism european: Grupul Sigma
Grupul Sigma 1 a fost un grup activ la Timişoara, în deceniile 7-8. S-a format în 1969 şi a funcţionat până în 1978, cu prelungiri individuale până la mijlocului anilor 80. Grupul a preluat, într-o anume formă şi componenţă, activitatea desfăşurată anterior de către Grupul 1.1.1., ce a culminat cu participarea comună la Bienala de artă constructivă de la Nürnberg din anul 1969. Contrazicând politicile culturale şi estetice ale vremii, practicile artistice ale grupului Sigma 1, bazate pe interacţiunea dintre diverse medii artistice şi discipline ştiinţifice şi sociale, au jalonat câteva dintre direcţiile experimentale ale artei în România – performance, happening, intervenţie land-art, fotografie, instalaţie, video-instalaţie -, dovedind vocaţie europeană şi universală, în deplină concomitenţă cu cele mai avansate cercetări formale ale timpului desfăşurate dincolo de „cortina de fier” comunistă.

LUMINIȚA ȚUNDREA: “DREPT & ROTARY”

Luminița Țundrea – managing partner al casei de avocatura Tundrea & Asociații din Timișoara este creatoarea unei afaceri de succes pe piața juridică din zona de vest – una din primele trei case de avocatură specializate în probleme de consultanță și avocatură de business. Doctor în drept comercial, autor a două cărți și numeroase lucrări de specialitate, aceasta și-a concentrat eforturile în permanentă pentru găsirea de soluții flexibile și practice adaptate nevoilor clienților, precum și pe managementul situațiilor de criză. Echipa de avocați Tundrea și Asociații are o lungă relație de colaborare cu firme de prestigiu – prin specializarea sa în domeniile societăți comerciale și grupuri de societăți, fuziuni, achiziții și restructurări, relații de muncă și resurse umane, litigii fiscale și comerciale putând astfel furniza fiecărui client multinațional sau local soluții interdisciplinare adaptate nevoilor acestora. Luminița Țundrea este implicată și în viața comunității, fiind membru fondator al Clubului Rotary Cetate din Timișoara, calitate în care a participat la realizarea a nenumărate proiecte sociale: Refacerea căminului de bătrâni de la Comloșu Mare, Edificarea Centrului Medical Oncohelp, Zece școli de nota zece, Forumul vocațional Rotary. Cu toate că este doctor în drept și avocat de succes, dorește să își aprofundeze cunoștințele necontenit, fiind în prezent masterand în studii europene comparate având la activ o îndelungată experiență în arbitraj, tehnici de comunicare și dezvoltare personală.

This entry was posted in Actiuni, Club, Comunitate, Intalniri comune club, Proiecte and tagged , . Bookmark the permalink.