Cluburile Rotary și misiunea lor nobilă

Posted By admin


liaZilele acestea, un  bun prieten rotarian mi-a scris așa: ”Dacă o găină face un ou, toată lumea află! Dar dacă un pește pune mii de ouă, nimeni nu spune nimic!” Atât de mult adevăr, în numai câteva cuvinte. Cei  peste 300 de membri din cele cinci cluburi Rotary din Timișoara fac pentru cei din jurul lor, în comunitate, lucruri extraordinare, dar de cele mai multe ori despre Rotary se vorbește  numai când este momentul balurilor (și acelea, caritabile, desigur) sau când se trezește câteun ”înțelept” și ne etichetează a fi… masoni, vânzători de țară, chiar dacă Masoneria a făcut în lume revoluții, legături între continente… Dar nu despre Masonerie este vorba. Ci despre Rotary, care a adus la Timișoara, prin proiecte, în ultimii ani, peste 20 milioane de euro. Am gândit să spun, în scris, ceva despre ”ouăle peștișorului” din această toamnă. Este vremea balurilor de caritate și  a proiectelor în favoarea comunității. Pentru această toamnă, câteva dintre proiectele Rotary în favoarea comunității se îndreaptă către persoane cu probleme speciale. Unul dintre deziderate este achiziționarea unui lift pentru bolnavii de cancer tratați în cadrul Fundației OncoHelp. Oamenii au nevoie nu doar de medicamente și prezență de specialitate, ci și de suport de acest fel, pentru mobilitatea lor. Un alt proiect se va adresa Fundației 89, conduse de renumitul scriitor Petru Ilieșu care, la rândul lui, susține persoane fără adăpost. Cluburile Lions, și ele, vor  aduna bani pentru construirea unei case Lions, la Fundația Timișoara 89. Fundația ”Pentru Voi”, aflată în sprijinul persoanelor cu  autism, are nevoie, la rândul ei, de un nou microbuz pentru transportarea persoanelor îngrijite aici, de la și până acasă. Rotarienii de la Buziaș își adună energiile pentru alte proiecte caritabile, tot în favoarea altor ong-uri, așa cum   are nevoie de ajutor ”Fundația  Cristian Șerban”. Ca să nu mai adăugăm zecile de burse oferite unor tineri talentați, dar fără susținerea materială a familiei, elevi, în mod special, pentru care Rotary este șansă!
Ce face Rotary în lume? Cel mai mare proiect al ultimilor ani este eradicarea poliomielitei. O boală ce încă chinuiește continentul Africa. Mulți dintre bogații lumii au decis să pună umărul, alături de Rotary, pentru ca această boală dură să devină istorie. Și au donat zeci de milioane de dolari!
Ce face Rotary în România? Una dintre campaniile din domeniul sănătății este lupta împotriva fumatului, o boală permisă într-o România coruptă de interesele grupurilor importatoare de țigări. În România, cancerul pulmonar este pe locul I, foarte mulți tineri fiind deja bolnavi, victime ale spațiilor publice în care încă se mai fumează, în vreme ce toată Europa Occidentală a interzis aceasta! Peste 3.000 de rotarieni din România au semnat demersul pentru ca legea să treacă și în Camera Deputaților. De Senat, har Domnului, a trecut!
Ce face Rotary? O profundă implicare pentru ca să poată dovedi ceea ce politica nu poate: a ajuta, mai presus de propriul interes, este o obligație.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.