Prof. dr. Dumitru Constantin-Dulcan, la Timişoara: „Pe omenire o aşteaptă ori o pace eternă, ori un război nimicitor!”

Posted By admin


dulcanLa invitaţia Clubului Rotary Timişoara, în cadrul Lunii vocaţionale, prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan, specialist în neurologie şi în psihiatrie, a ţinut conferinţa „Puterea minţii –nevoia de o nouă spiritualitate (gândire)”, în Sala Senatului a Universităţii Politehnica Timişoara, vineri 18 septembrie, de la ora 18.
Cu acest prilej, prof. Dulcan a avut amabilitatea să ofere un scurt interviu cotidianului ZIUA de Vest.

 

De ce aţi venit să susţineţi această conferinţă în Timişoara?
Timişoara este prin excelenţă un oraş cultural, am putea spune că este poarta prin care cultura occidentală a pătruns în România, inclusiv Revoluţia din Decembrie 1989 – noile vremuri, să zicem aşa – a început tot în Timişoara. Nu vin prima oară aici. Eu am susţinut cursuri de medicină orientală la Universitatea de Medicină, am ţinut aici şi conferinţe şi lansări de carte. Mulţi mă cunosc şi am fost invitat de Clubul Rotary să ţin această conferinţă despre spiritualitate şi despre puterea minţii. Teme care sunt de actualitate.

De ce credeţi că e nevoie de o nouă spiritualitate?
Dacă vă uitaţi ce se întâmplă în jurul nostru, de la un cap la altul al globului pământesc, vom constata că e nevoie de o nouă spiritualitate şi moralitate. Este nevoie să renunţăm la violenţă, la agresivitate şi la răutate, altfel nu avem şansa de a supravieţui. Nu este doar o constatare a mea. Am discutat şi cu oameni de cultură, politicieni şi medici din America şi toţi sunt de acord că trebuie să atenţionăm omenirea că o aşteaptă ori o pace eternă, ori un război nimicitor.
În ce măsură această migraţia extremă musulmană este periculoasă pentru Europa creştină?
De aici s-ar putea naşte un război al religiilor, dar să sperăm că nu se va întâmpla aşa. Aceşti oameni care migrează din Orientul Mijlociu vreau să cred că au nevoie de ajutor, de hrană şi de linişte şi că nu vin cu alte scopuri.

Se spune că România va fi centrul creştinismului, un nou Ierusalim?
Are şanse, dar când vezi atâta răutate în jur şi un comportament mai grosier ca înainte de 1989, îţi vine să crezi  că e greu ca aici să se producă asemenea transformări încât ţara noastră să devină un exemplu de conduită morală, de cultură, de bună cuviinţă şi de progres economic.

Care este mesajul dumneavoastră către timişoreni?
Timişorenii sunt oameni foarte primitori şi deschişi, cu înălţime morală şi culturală şi nu pot decât să le doresc numai bine, sănătate şi fericire.

This entry was posted in Actiuni, Club. Bookmark the permalink.