„Timişoara este unul dintre polurile rotariene foarte importante din România”

Posted By admin


daniel_tanase_noul_guvernator_rotari_2015_-2016Interviu cu Daniel Tănase, Guvernatorul Rotary 2015 -2016, Districtul 2241 România-Republica Moldova
Cu ce scop aţi venit în Timişoara?
Una dintre responsabilităţile guvernatorului districtual este să viziteze cluburile din teritoriu. În acest moment, există 119 cluburi rotary în districtul nostru. Am vizitat şase înainte de a veni în Timişoara. Aici voi trece pe la toate cele cinci cluburi, dar şi pe la cel din Lugoj. Este prima zonă unde fac vizite în mod sistematic, pentru că Timişoara este unul dintre polurile rotariene foarte importante din România. Oraşul de pe Bega este depăşit numai de Bucureşti, unde există nouă cluburi. În restul oraşelor există câte un club, două şi foarte rar, trei. În cadrul vizitelor, am ocazia să-i cunosc mai bine pe colegii mei rotarieni şi să aflu mai multe despre proiectele lor şi să stabilim modul în care acestea pot fi sprijinite pentru a se dezvolta.
Ce mesaj aţi transmis rotarienilor din Timişoara?
Mesajul este legat de tema prezidenţială a anului 2015 -2016: „Fii un dar pentru ceilalţi!”, „Fii un dar pentru întreaga lume!” „Bee a gift for the world!”. În spiritul acestei teme trebuie ca serviciile noastre caritabile să fie mai consistente şi noi să fim încărcaţi de acele energii pozitive care să ne facă mai capabili să fim noi-înşine daruri pentru ceilalţi. Întâlnirea de la Timişoara a fost excelentă. A prilejuit schimburi de idei şi opinii care au dat un tonus bun şi au făcut ca atmosfera să fie relaxată şi prietenească. Am fost bucuros să cunosc mai bine colegii care îşi dăruiesc timpul şi îşi pun la dispoziţie competenţele personale proiectelor Rotary cu mult entuziasm şi generozitate. Sper că proiectele lor, ca şi ale celorlalte cluburi pe care le-am vizitat de curând să poată fi mai bine cunoscute în district prin intermediul revistei Rotary a districtului. Sunt interesante şi pot inspira alte cluburi, în special pe cele mai noi aflate în căutare de idei.
Exemplificaţi două proiecte importante care se desfăşoară în Timişoara şi v-au impresionat?
Există multe proiecte mari de care am aflat.  De exemplu, Clubul Rotary Timişoara a avut un grant de 60.000 de dolari pentru dotarea Spitalului Clinic de Urgenţă, un proiect foarte important sub aspect financiar. De asemenea, am aflat despre proiecte în care se pune foarte mult suflet şi sunt importante din punct de vedere emoţional pentru comunitate şi pentru persoanele implicate. Spre exemplu Clubul Rotary Timişoara are proiectul „Bunici fără nepoţi!” Rotarienii vizitează aşezăminte de bătrâni şi, în afară de a le face daruri seniorilor în preajma sărbătorilor, rotarienii petrec timp cu aceşti bătrâni singuri, ajutându-i să comunice şi să evadeze din singurătatea lor. Mi s-a părut extraordinar, pentru că membrii clubului sunt personalităţi, manageri şi oameni de afaceri cu o agendă foarte plină şi totuşi reuşesc să îşi rupă din program şi să stea alături de bătrâni. E un proiect excepţional. Clubul Rotary Timişoara este un club aparte în districtul nostru. A fost unul dintre primele înfiinţate în perioada interbelică şi de asemenea între primele renăscute după Revoluţia din 1989. Un club cu 66 de membri şi proiecte semnificative, cunoscut şi prin aceea că a dat districtului un Guvernator şi mulţi colegi care au servit în comitetele districtuale.
De asemenea, Clubul Timişoara Cosmopolitan duce 500 de copii sărmani din mediul rural în fiecarea an la cinematograf în Timişoara, pentru a vedea cum este la cinema. E un club tânăr, structurat, pentru care planificarea atentă şi rigoarea în implementarea proiectelor sunt atribute ale excelenţei. Deşi încă nu au aniversat primul an de la înfiinţare, clubul are în derulare proiecte de anvergură. Într-unul dintre acestea, clubul susţine bursele de studiu pentru nu mai puţin de 33 de tineri care urmează studii universitare în România şi Germania.
Aveţi vreun proiect anume  pe care aţi vrea să îl susţineţi şi aţi dori, în mod deosebit, să îl implementaţi în timpul guvernării dumneavoastră?
Ceea ce este extraordinar este faptul că în Rotary avem un principiu al nondominaţiei, astfel încât fiecare club îşi proiectează şi îşi execută proiectele, putând exista numai invitaţii ale altor cluburi de a se alătura lor. Cu toate acestea, vreau să spun că este un proiect pornit de la Clubul Rotary Reşiţa care mi-a atras atenţia, unde este implicat un pictor extraordinar, Vasile Popovici. Ceea ce este interesant şi neobişnuit este faptul că la vârsta de trei ani Popovici s-a îmbolnăvit de poliomielită şi a rămas aproape paralizat. Cu toate acestea, el a studiat pictura. Are 46 de ani şi are o autonomie de circa de 10 cm, după care cineva din familie vine şi îi mută şevaletul sau scaunul pentru a putea picta mai departe. În urmă cu 10 ani el s-a hotărât să doneze banii obţinuţi din vânzarea tablourilor pentru campania de luptă împotriva poliomielitei, desfăşurate de Rotary Internaţional. A fost primul ne-rotarian din România distins cu premiul Paul Harris şi în prezent este membru de onoare al clubului din Reşiţa.
Cine a ales tema Bee a gift for the world?
Tema „Be a gift to the world” a fost propusa de Presedintele Rotary International 2015-16 K.R. Ravindran.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.