Dr. Petre Diculescu, Guvernator Rotary: „Trebuie interzis în totalitate fumatul în spaţiile publice!”

Posted By admin


Interviu cu dr. Petre Diculescu, Guvernator Rotary District 2241 România –Republica Moldova 2014 -2015, prezent la Timişoara, cu prilejul Forumului Vocaţional Regional Rotary, 9 -10 mai.

–    Ce semnificaţie are sloganul din 2015 „Rotary aprinde lumina!”?
–    Trebuie să amintesc că Guvernatorul Rotary are o funcţie executivă şi una de legătură dintre Rotary Internaţional şi celelalte cluburi. El trebuie să facă promovarea ideilor şi deciziilor luate la Chicago, SUA, spre interiorul districtului, către cluburi. Guvernatorul are obligaţia să viziteze fiecare club pentru a transmite direct mesajele şi chiar să verifice dacă acestea sunt bine înţelese. În fiecare an, Rotary Internaţional defineşte o temă, un slogan şi o imagine. Tema din acest an este „Rotary aprinde lumina!”. Aceasta este ideea ce o transmit rotarienilor aici, la Timişoara. Actualul preşedinte Rotary Internaţional este chinez şi adeptul lui Confucius, care avea un slogan: „Decât să plece întunericul, mai bine aprinde o lumânare!” Rotarienii sunt lideri vocaţionali în comunităţi, de aceea trebuie să iasă în faţă să aprindă acea lumină. La nivel mondial suntem 1,2 milioane de membri.

–    Ce idei mai transmiteţi rotarienilor din Timişoara?
–    Este o nevoie de a apropia generaţiile din interiorul cluburilor. Avem structurile de tineret, formate de 30 -40 de ani. Este vorba de Interact, Rotaract, mai nou e Rotary Kids. Problema e cum faci joncţiunea dintre aceste structuri? E clar că nu e uşor. Trebuie convinsă generaţia seniorilor. E necesar să vină cei tineri să împrospăteze viaţa rotariană. De aceea organizăm tabere, seminarii şi oferim chiar burse universitare. În district anul acesta, au fost cinci tabere şi au fost oferite premii celor mai buni lideri rotarieni. Acum, ei sunt în Rotaract, la vârsta de 30 de ani ei pot trece în Rotary. Noi ne informăm de acum despre calităţile şi capacităţilor tinerilor.

–    Ce semnificaţii are Forumul Vocaţional Regional Rotary 2015, de la Timişoara?
–    În cadrul Rotary, există programele vocaţionale. Acestea cuprind două laturi: una de orientare profesională pe care o fac seniorii către  tineri. Pentru cei care vor să urmeze vocaţia medicală, să zicem, eu vin cu experienţa mea şi le vorbesc despre medicină. Devin şi un mentor al lor. O altă latură o reprezintă programele vocaţionale destinate seniorilor. Se formează un schimb de experienţă, care are la bază etica business în profesie. Asta este baza de discuţie la nivel vocaţional, la nivel de forum. E ceea ce se întâmplă la Timişoara, între 9 -10 mai. Timişoara are o tradiţie în organizarea acestui forum vocaţional care a deschis o nouă dimensiune a mişcării rotariene în comunitate. În ediția 2015, ne dorim să atragem şi să implicăm personalităţi valoroase din mişcarea rotariană, manageri şi leaderi de succes, profesionişti de top, personalităţi marcante ale Timişoarei şi ale vestului României.

– Sunteţi la final de an rotarian, vorbiţi, vă rog, despre un proiect de care sunteţi mândru?
–    Eu sunt foarte mândru de proiectul „Salvaţi inima unui copil!” desfăşurat pe criterii foarte clare de dezvoltare. Acum şase ani, rotarienii au vizitat un spital de chirurgie pediatrică din Tel Aviv şi au rămas în relaţie cu medicii de acolo, rotarieni. La un moment dat, o familie nevoiaşă din Piteşti a trebuit să îşi opereze de urgenţă copilul de o malformaţie cardiacă. În România nu se realiza acea operaţie, bani familia nu avea. Aici, au intervenit rotarienii. Au plătit biletul de avion şi copilul a fost operat cu succes în spitalul din Tel Aviv. A apărut întrebarea: „Nu am putea să facem mai mult în acest sens?” Au mai trimis la operaţii vreo cinci copii. Apoi ideea a fost preluată de rotarienii din Iaşi. Pe an erau trimişi la operaţii 15 copii cu malformaţii cardiace, dar nevoile sunt foarte mari. Peste 1.000 de copii cu probleme cardiace se nasc anual în România, iar pentru jumătate dintre ei e nevoie de operaţii. 5.000 de copii cu boli cardiace mor în fiecare an în România pentru că nu sunt diagnosticaţi corect şi trataţi la timp. Am decis să îi pregătim pe chirurgii cardiaci să opereze la noi în România. Acceptul a fost dat de Spitalul de Urgenţă Grigore Alexandrescu din Bucureşti. S-a finalizat Centrul de excelenţă în chirurgie cardiacă, specialitate care nici nu exista în nomenclator. După un an de specializare dincolo, chirurgii au putut susţine examenul şi în România şi li s-au confirmat specialitatea. Echipele specializate vor forma, la rândul lor, alţi specialişti din întreaga ţară, ceea ce va duce la creşterea în fiecare an a numărului de vieţi salvate. Deoarece o problemă importantă este diagnosticarea corectă a nou născuților cu probleme cardiace, în 2015, ne propunem să asigurăm, în două etape de pregătire, specializarea unui număr de 90 de medici neonatologi din toate județele ţării, câte doi în fiecare județ, pentru început.

–    Ce alt proiect de succes aţi mai avut ?
–    Este vorba de „Ţăranii hrănesc copiii!” un proiect născut în zona Clujului. La început ne-am propus să aducem  două-trei vaci de lapte şi le donăm unor familii nevoiaşe. Ne-am dat seama că necesarul e mult mai mare. De aceea am adus mai multe vaci de lapte şi le-am oferit familiilor nevoiaşe. Vreau să mai spun că unul dintre cele mai mari proiecte ale Rotary Internaţional este eradicarea poliomielitei şi rotarienii au cerut sprijin de la UE. Am solicitat  să ne asigure 200 de milioane de euro. UE a fost de acord, dar să adunăm 300 voturi de la europarlamentari. În calitatea mea de guvernator, am trimis scrisori de intenţie europarlamentarilor români. În proporţie de 80%, ei au răspuns pozitiv. E un semnal bun. Înseamnă că e o joncţiune clară între politică şi social.

–    Rotarienii susţin legea antifumat !
–    Am fost de acord cu ideea Liei Epure de a semna legea antifumat, pentru interzicerea în totalitate a fumatului în spaţiile publice. Am văzut că s-a dat o lege, dar nu se prea respectă, fiindcă e cu jumătăţi de măsură. Protocolul nostru este de totul sau nimic. Fumatul trebuie interzis în totalitate în spaţiile publice, aşa cum s-a întâmplat la nivel de spital, unde nu ai voie să fumezi nici în curtea unităţii sanitare.

This entry was posted in Actiuni, Intalniri comune club. Bookmark the permalink.