Districtul Rotary, împotriva fumatului

Posted By admin


Așa cum este deja cunoscut, Legea Împotriva Fumatului în spațiile publice, adică, nu doar în instituțiile administrațiilor, școli, universități, spitale, dar și în restaurante, baruri, discoteci, (chiar și parcuri), a fost votată în Senatul României. Acum, legea se află în ”poarta” Camerei Deputaților, iar Manifestul pentru stoparea fumatului, numit ”România Respiră”, semnat de zeci de ong-uri și sute de persoane publice din România, a fost semnat, chiar acum câteva ore, de Districtul Rotary România – Republica Moldova, prin Guvernatorul Petrică Diculescu. Asta înseamnă că acestui protest i se alătură încă peste 3.000 de semnături, rotarieni din România, oameni interesați de calitatea sănătății publice, de aerul pe care-l inspirăm, de scăderea bolilor cardio – vasculare, a incidenței TBC-ului, ce face ravagii într-o România care a lăsat banii publici pe mâna corupților. Ca să nu mai vorbim despre tinerii care stau în fumul adulților inconștienți, despre bebelușii ai căror mame le dau fumul în năsucul firav, din prea multă nepăsare…
România intră în normalitate, Doamne ajută!
Acest manifest ne face să fim mândri că suntem rotarieni!
Clubul Rotary Timișoara este primul din România ce a exclus fumatul la evenimente publice: baluri, gale, cine, dineuri… din 2009, anul în care MS Regele Mihai I ne-a onorat cu prezența la aniversare a 80 de ani de la înființarea primului club Rotary în Timișoara! Unde este regele, a acolo este eleganță și decență, unde este regele, nu se poate fuma… Modelul regal ne-a inspirat și l-am urmat.
Modelul regal este, acum, modelul României.

Manifestul Coaliției “România Respiră”

România este, în prezent, deținătoarea unor recorduri negative în ceea ce privește protejarea față de fumul de tutun în spatiile publice astfel încât putem spune că am devenit un adevărat “paradis” al consumului de tutun. Din păcate, acest lucru nu se asociază cu beneficii, ci cu boli ale adulților și copiilor români. Principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli datorate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare {60% dintre decesele anuale, față de 48% media Comunității Europene), cancerul (la bărbați, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este în continuă creștere) și bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronica – BPOC).
Nu există absolut nici un dubiu că fumul de țigara este extrem de nociv cauzând îmbolnăvirea și decesul prematur al celor care îi inhaleaza, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar, adulți și copii.
Este o situație intolerabilă pentru cetățenii României și o pată pe obrazul țării. Ne pretindem europeni. Este necesar să ne și comportăm ca atare!
Legislațiile țărilor europene, membre sau nu ale Uniunii Europene, prevăd de multa vreme măsuri stricte de interzicere a consumului de tutun în spațiile publice închise, inclusiv în țări în care fumatul era considerat emblematic: Turcia, Irlanda, Italia. Chiar și vecinii noștri unguri, bulgari, sârbi și ucrainieni au interzis fumatul în aceste spații, demonstrând că și această parte a Europei poate adopta măsuri ferme de protecție a sănătății populației proprii.
Legislația româneasca actuală în acest domeniu se remarca atât printr-o redactare deficientă, cât și prin aplicare insuficientă. Prin acest efect conjugat s-a creat o situație în care o majoritate covârșitoare a populației – fumători și nefumători deopotrivă – trebuie fie să suporte efectul nociv al fumatului în spatii destinate, de fapt, alimentației și relaxării, fie să nu aibă acces în astfel de spații. Astfel, este încălcat sistematic dreptul la ocrotirea sănătății, prevăzut de art. 34 din Constituția României, în primul caz, iar în cel de-al doilea caz este încălcată libertatea de mișcare, prevăzută de art. 25 din Constituția României.
În condițiile în care în România peste 73% dintre adulți nu fumează și o bună parte dintre ei suferă și mor prematur prin boli cauzate de fumat, se impune o lege protectivă față de expunerea la fumul de tutun. “Soluția” spatiilor diferite pentru fumători și nefumători, complet nefuncțională în ultimii 7 ani, este expresia unei discriminări și a afectării drepturilor și libertăților prevăzute de Constituția României.
În consecință, având în vedere dispozițiile art. 34 din Constituția României, solicităm autorităților publice din România – Parlament, Guvern, Președinte:
– respectarea drepturilor constituționale la sănătate, loc de muncă sănătos și libertatea de mișcare prin asigurarea protecției celor expuși la fumul de țigară indiferent de statutul lor de fumători sau nefumători.
– eliminarea discriminării actuale în care comportamentul unui grup restrâns are prioritate în fața drepturilor legitime ale marii majorități și desființarea condiției de cetățeni de categoria a II-a, în care intră, de facto, nefumătorii precum și fumătorii care nu doresc să sufere consecințele fumului de țigară în spațiile publice.
– adoptarea de urgență a unor prevederi legale prin care FUMATUL SĂ FIE INITERZIS ÎN TOATE SPAȚlIILE PUBLICE ÎNCHISE, la locul de muncă, în parcuri, pe plaje, precum și în locurile de joacă pentru copii și spațiile în care se practică sportul, indiferent daca sunt în spații închise sau deschise.
Cerem Parlamentului, Guvernului și Președinției să sprijine acest demers de sănătate publică de o importanță vitală pentru viitorul nostru și al tinerei generații și să redăm împreună României imaginea ,,clară” pe care o merită!

Coaliția “România Respiră”

Coaliția este formată din organizațiile menționate mai jos și toate celelalte organizații care aderă la acest manifest și își desfășoară activitatea în interesul cetățenilor Românie.

Semnatari

Asociația Rotary International District 2241 România și Republica Moldova
Petre Diculescu, Guvernator 2014-2015

This entry was posted in Actiuni, Club, Sanatate. Bookmark the permalink.